Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Is Homie/Sluit Je Ogen van STEEV jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Homie/Sluit Je Ogen - STEEV

Kunstwerk: Rustende boer, Kunstenaar: Kunstwerk door Jan Toorop, Museum: Museum Het Valkhof

Over de inzending

In een tijd waar bezinning een luxe is waar weinigen gebruik van maken, proberen sommigen houvast te vinden te midden van de chaos. De berusting van man; een bemoedigende monoloog.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1725 Views
2983 Dagen
1 Stem

Deel deze inzending






Artiest: STEEV
Nummer: Homie/Sluit Je Ogen
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Rustende boer
Kunstenaar: Kunstwerk door Jan Toorop
Museum: Museum Het Valkhof

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Rustende boer met spade is een van de zeldzame werken in olieverf die van Toorop uit zijn Nijmeegse jaren bekend zijn. Hij maakte het kleurrijke schilderij in de eerste maanden van 1909. Toorop schilderde een boer, zittend in het veld, met een spade in een van zijn opvallend grote handen. Met afgezakte schouders en een naar beneden gerichte blik straalt de man vermoeidheid uit na een dag van zwaar werk op het land. Toorop had een voorkeur voor heldere, contrasterende kleuren: violet, groen, geel, roze en lichtblauw. In de zomers belichte achtergrond is rechts een meisje in boerendracht zichtbaar.  

Waar gaat het over?

De thematiek van de werkende mens komt voort uit Toorop's sociale engagement en sluit aan bij andere tekeningen en schilderijen uit deze periode, zoals De Houthakker uit 1905 (Gemeentemuseum, Den Haag). De expressieve, korte, brede penseelstreken zijn typerend voor zijn schilderstijl in deze jaren. In deze grove toets weerklinkt ook het werk van Vincent van Gogh, door Toorop bijzonder bewonderd. 

Over de kunstenaar

In oktober 1908 schreef Jan Toorop (1858 - 1928) aan zijn Nijmeegse vriend de wijnhandelaar Anthonij Nolet: "Gij moet weten wij denken erover de wintermaanden in Nijmegen door tebrengen, daar ik zelf zoo verbazend slecht tegen de Amsterdamsche lucht kan. Ik heb daar altijd last van die leelijke atmosfeer, malaria-achtig, en voel me daar steeds zwak en lusteloos voor te arbeiden. Ik wil gaarne in Nijmegen zoo’n huisje zien te vinden (huren) met een tuin, waarin ik een atelier kan laten zetten. Gij weet soms niet iets voor mij, niet in de stad maar liefst in de buitenwijken. Ik vind Nijmegen zoo’n heerlijk klimaat."

Korte tijd later betrokken Jan Toorop, zijn echtgenote Annie Hall en hun dochter Charley het huis Barbarossastraat 20, gelegen op de stuwwal in Nijmegen-Oost. Acht jaar, tot hun vertrek naar Den Haag in 1916, zouden zij in de Waalstad blijven wonen. In Nijmegen werd Toorop op handen gedragen. Dankzij Nolet kwam hij in contact met kunstenaars, musici, geestelijken en kunstminnende detailhandelaren. Al snel vormde hij de spil van een lokaal artistiek netwerk. De roem van de vijftiger Toorop reikte echter tot ver over de stadsgrenzen. Vooral met zijn tekeningen en de talloze reproducties naar zijn werk wist hij een breed publiek te bereiken. Schilderen deed hij in deze periode nauwelijks. (Poerworedjo (Java ) 1858 - 1928 Den Haag)

"Ik kan zelf zoo verbazend slecht tegen de Amsterdamsche lucht. Ik heb daar altijd last van die leelijke atmosfeer [...] Ik wil gaarne in Nijmegen zien te vinde. Ik vind Nijmegen zoo'n heerlijk klimaat" Jan Toorop (brief uit 1908)

Tags

Boer Land Landwerker Arbeider

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken