Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Is Povar van Bernard jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Povar - Bernard

Kunstwerk: Oosters straatje, Kunstenaar: Marius Bauer, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Zie mijzelf al staan in het Midden-Oosten op een plein of in een straat ik ruik de kruiden en hoor de muziek. Het schilderij roept bij mij het gevoel op van een avontuur in het onbekende. Dat wil ik ook. Ik wil hetzelfde avontuur aangaan als de schilder en net als hij kijken, luisteren, schetsen zodat ik net als hij die sfeer kan vastleggen. Waar hij het westerse concept van verf en doek gebruikt om die sfeer te vatten, combineer ik Westerse dance met Arabische instrumenten als een muzikale vertaling van het schilderij.

Details

1275 Views
2300 Dagen
10 Stemmen

Deel deze inzending






Artiest: Bernard
Nummer: Povar
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: Oosters straatje
Kunstenaar: Marius Bauer
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Een straatje in een stad ergens in het Midden-Oosten. In het midden is een ruiter te zien, die op een wit paard zit.  

Het verhaal achter het werk

Hagenaar Marie Alexandre Jacques (Marius) Bauer ging van 1878 tot 1885 naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als kleinzoon van een decoratieschilder was dat natuurlijk niet zo gek. Ook broer Willem en zus Suze gingen naar de kunstacademie. Marius was de enige die de school niet af maakte, maar werd opvallend genoeg verreweg de succesvolste van het trio Bauers. Een Haagse kunsthandelaar ontfermde zich over de gesjeesde student en financierde zijn reis naar Istanbul. In ruil voor tekeningen, kreeg Bauer een maandelijkse toelage.

Deze reis naar Istanbul zou de toekomst van Marius Bauer bepalen, het ‘Oosten’ werd zijn hoofdonderwerp. Eenmaal terug in Den Haag werkte hij zijn schetsen en foto’s uit tot schilderijen, aquarellen en vooral etsen. Vrienden en collega’s – zoals de bekende Jozef Israëls – waren verrukt. Na die tijd maakte hij nog heel veel reizen: naar Spanje, Rusland, Marokko, Algerije, Egypte, India, Ceylon en Nederlands-Indië. Het werk van Bauer is impressionistisch. Qua techniek en lichtgebruik zie je de invloed van de Haagse School. In zijn werk zie je veel oosterse en oriëntaalse elementen terug: kamelen, olifanten, moskeeën en ‘Arabieren’. Bauer werd vooral bekend als etser, maar was ook een zeer getalenteerd schilder. Zijn werk ademt de sfeer uit van de sprookjes van duizend-en-een-nacht.

De kunstenaar

Marius Bauer is een beroemde kunstschilder uit Den Haag. Een romanticus met een grote voorliefde voor oosterse en oriëntaalse onderwerpen. Hij is vooral bekend geworden door zijn etsen, maar was ook een getalenteerd schilder.  

Op de kunstacademie werd al snel duidelijk dat Marius Bauer geweldig kon tekenen. Vakken die hij niet interessant vond, volgde hij niet. Hij verliet de kunstacademie, omdat hij vond dat hij volleerd was. Marius Bauer werd gevraagd voor het bestuur van de befaamde Pulchri Studio. Hij bedankte voor de eer. Bauer had  geen tijd. De vrouw van Marius Bauer was schilderes Jo Stumpff. Toen ze trouwde met Marius stopte ze met schilderen. Ze was zakelijker dan haar man en werd zijn ‘manager’. Marius Bauer had een groot gevoel voor humor en maakte graag  spotprenten.

https://www.youtube.com/watch?v=nzusJbZSdUE

 

Tags



Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken