Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Is All that breaks is futile van Porselain jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

All that breaks is futile - Porselain

Kunstwerk: Misbaksel, Kunstenaar: Maker onbekend, Museum: Museum Prinsenhof Delft

Over de inzending

Dit lied gaat over veranderingen die moeilijk zijn om te accepteren maar die achteraf iets ontzettend moois teweeg brengen.
Onze band ‘’Porselain’’ bestond uit een groep onlosmakelijke muzikanten totdat deze zomer de oven te heet werd en we deels uit elkaar vielen. Nu we een beetje zijn afgekoeld moeten we leren accepteren dat onze muziek vanaf nu anders zal zijn dan hoe we het in eerste instantie voor ons zagen.

We moeten leren om weer een mooi kustwerk te worden

Met de muziek proberen we een donker gevoel neer te zetten. Het lied speelt zich af momenten nadat de schalen breken. Tijdens het maken van de video zijn we opzoek gegaan naar een beeld waar we onszelf op een bepaalde manier veranderde.
Tijdens het maken van de bijbehorende video zijn we opzoek gegaan naar (spiegel)beelden die ons deels vervormd afbeelden.


Links van de artiest: Facebook

Details

285 Views
1491 Dagen

Deel deze inzending






Artiest: Porselain
Nummer: All that breaks is futile
Genre: Indie
Kunstwerk: Misbaksel
Kunstenaar: Maker onbekend
Museum: Museum Prinsenhof Delft

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
We zien hier een mis-ge-bakken en aan elkaar gesmolten stapel Delfts Blauwe schotels, een misbaksel. Delfts aardewerk werd vroeger gestapeld in kokers gebakken. Als de oven te heet was verbrandden de kokers en smolt het Delftse aardewerk. Deze grote stapel is vervolgens onder het te grote gewicht bezweken. Door het glazuur op de schotels zijn deze aan elkaar vastgeplakt tot een grote stapel. Aan de onderkant van het misbaksel is het glazuur zwart geworden, waardoor het lijkt dat deze stapel inderdaad is verbrand. Echter komt deze zwarte waas op het glazuur niet door verbranding, maar door een chemische reactie die wordt veroorzaakt door het onttrekken van zuurstof aan het witte tinglazuur.

Het verhaal achter het werk
Delfts Blauw is een wereldmerk. Delft en aardewerk zijn sinds de 17de eeuw onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Delfts aardewerk werd in zogenaamde kwaartkokers gebakken. Deze cilinder beschermt het Delftse aardewerk in de oven tegen vlammen en rookgassen. Om de kwetsbare aardewerken borden van elkaar te scheiden, rusten ze ieder op drie pennen die door de kokerwand steken. De kwaartkokers werden in een plateeloven geplaatst. De plateelovens waren imposante bouwsels met muren van een meter dik en drie niveaus. De oven werd gestookt tot ongeveer 1000 graden Celsius en het bakken kostte 40 uren. Daarna moest de oven afkoelen, wat ongeveer drie dagen in beslag nam. Het was altijd een verrassing wat eruit kwam: soms ging er iets mis, zoals in het geval van dit misbaksel. Voor de plateelbakker was dit een financiële ramp door het verlies aan materiaal, arbeid en stookkosten.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Onbedoeld heeft de plateelbakker door dit misbaksel een kunstwerk gemaakt. Zijn doel was immers het vervaardigen van Delfts Blauwe schotels. Het misbaksel laat zien dat een mislukking uiteindelijk ook een kunstwerk kan worden.

Bijzonder weetje
Dat dit misbaksel bewaard is gebleven is heel bijzonder want misbaksels verdwenen uiteraard in de gracht of beerput. Dergelijke vondsten zijn daarom zeer zeldzaam en geven een goed inzicht in het productieproces van Delfts Blauw aardewerk. Helaas is op dit grote misbaksel nog geen merk (tekens of initialen van de makers) gevonden, waardoor het niet toegeschreven kan worden aan een plateelbakkerij.

“De wet van ruimtevaartingenieur Edward Murphy luidde vrij vertaald in het Nederlands: als iets mis kan gaan, dan gaat het ook een keer mis. En soms is dat maar goed ook.”

Tags

Delfts Blauw Ambacht Aardewerk Porselein (massa)productie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken