Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Is Leg naast de dag een pakje klaar van Zijgewei jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Leg naast de dag een pakje klaar - Zijgewei

Kunstwerk: Gebed voor de maaltijd, Kunstenaar: Jan Toorop, Museum: Zeeuws Museum

Over de inzending

In vriendelijke kleuren schetst Toorop een gezinnetje dat zich met een gebed voorbereidt op de maaltijd. In 2020 is dat voor veel mensen geen dagelijkse kost (meer). Wel voor mijn zus. Elke avond zingt ze voor Fleur (3) een gebed om goede dingen. Dat ontroert me altijd. Zo kijk ik ook naar de drie op het schilderij: wat wensen ze elkaar toe? Wat zouden ze de andere twee willen toezingen?

Zo mijmerend, stelde ik me voor dat ze aan de ontbijttafel zitten en - voor ze de croissantjes aanvallen - tijd nemen om de anderen geluk te wensen voor de nieuwe dag. Daaruit ontstond de tekst van 'Leg naast de dag een pakje klaar.' Het is geen gebed en richt zich wel op iets buiten onszelf. Voor mij is dat de ander; de mensen met wie je toevallig of expres aan tafel belandt, de vrienden die je doelbewust opzoekt en de onbekenden die je pad kruisen.

Muzikaal heb ik me laten inspireren door Gladys Knight, Steve Reich, Tabitha, Kanye West, Mahalia Jackson, Willie Darktrousers, The Beatles, SOPHIE, Floating Points & The Pips. Ik kan niet wachten op de remix.


Links van de artiest: Instagram

Details

925 Views
1491 Dagen
67 Stemmen

Deel deze inzending






Artiest: Zijgewei
Nummer: Leg naast de dag een pakje klaar
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Gebed voor de maaltijd
Kunstenaar: Jan Toorop
Museum: Zeeuws Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Jan Toorop is een graag geziene gast op de hofstede De Brouwerij in Domburg. Verschillende leden van de familie Louwerse worden tijdens één van zijn vele bezoeken vastgelegd. Hij tekent en schildert hen in huis of buiten aan het werk in de boomgaard en op het land. 

Verhaal achter het kunstwerk
Toorop die zich net tot het katholicisme heeft bekeerd, is gefascineerd door de vrome inborst van de Zeeuwen. Deze wordt op dit schilderij verbeeld door de warme gloed die de familie tijdens het gebed omringt. Het schilderij wordt een luministisch schilderij genoemd; het is geschilderd met licht. In dit werk zijn boer Bram Louwerse en zijn twee jongste dochters, Johanna en Adriana Maria, in gebed verzonken. 
Gebed voor de Maaltijd is vermoedelijk in 1909 gekocht door Ernst en Gertrud Flersheim uit Frankfurt am Main. Zij zijn bevriend met Jan Toorop en bezitten meer werk van hem. In 1937 vluchten de Joodse Flersheims voor de nazi’s naar Amsterdam. Hun in Duitsland achtergelaten bezittingen, inclusief kunstcollectie, worden geconfisqueerd. Het echtpaar wordt tijdens de bezetting opgepakt en in 1944 in concentratiekamp Bergen-Belsen omgebracht.
Onbekend met deze voorgeschiedenis koopt het Zeeuws Museum het schilderij in 1981. Als dit in 1999 bekend wordt, treedt het Zeeuws Museum na advies van de restitutiecommissie in contact met de erfgenamen. Het museum koopt het werk van de erfgenamen opnieuw aan met steun van de Vereniging Rembrandt, het Fonds Leppink-Postuma, de Mondriaan Stichting, de Provincie Zeeland en particuliere schenkers.

Tags

Domburgse School Thuis

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken